Dolazak toplijih dana mnoge će izmamiti na svježi zrak, a da biste na terasi i u bašti mogli uživati i tokom dugih ljetnih večeri, razmislite o rasvjeti oko vašeg doma. Štoviše, rasvjeta kao element uređenja vanjskih prostora može naglasiti okolinu te stvoriti toplu i ugodnu atmosferu. Solarna rasvjeta pravo je rješenje za to. Donosimo vam odgovore na najčešća pitanja vezana uz solarnu rasvjetu.

Zašto baš solarna rasvjeta?

Solarna rasvjeta spaja estetiku, jednostavnost te brigu o okolini. Glavna joj je prednost zasigurno to što s njom nema brige oko električnih kablova pa je i postavljanje puno lakše, a njenim korištenjem možete efektno osvijetliti prostor uz staze ili druge zanimljive dijelove vaše bašte ili vrta. Vanjski prostor, obogatimo li ga solarnim svjetiljkama, svijetlećim lampama ili vanjskim zidnim svjetlima, dobit će igru svjetla i sjene koja stvara osjećaj ugode i topline. Kad vam postojeći razmještaj dosadi solarne lampe možete lako premjestiti i stvoriti nove noćne vizure, a uz to, ova vrsta rasvjete je idealna za uštedu energije jer pretvara prikupljeno dnevno svjetlo u električnu energiju.

Zašto LED rasvjeta?

LED rasvjeta je sve popularnija te ju sve više i više ljudi bira za svoj dom. Ako ste se pitali što je zapravo LED rasvjeta i zašto ju odabrati za svoj dom, evo nekoliko osnovnih informacija koje će vam pomoći u odluci.

LED rasvjeta koristi LED sijalice, tj. svjetleće diode koje su otprilike 90% efikasnije u proizvodnji svjetlosti od običnih sijalica sa užarenom niti. S obzirom na to da LED sijalice ne mogu „pregorjeti“ kao obične sijalice, kada im se svjetlost koju ispuštaju smanji za 30%, smatra se da je sijalica ispunila svoj životni vijek. LED rasvjeta nosi mnoge prednosti kada se uporedi sa ostalim tipovima rasvjete, pogotovo sa običnim i fluorescentnim sijalicama. Evo samo nekoliko načina na koji je LED rasvjeta bolji izbor od tradicionalnih tipova rasvjete.

LED je “usmjeren” izvor svjetlosti, što znači da emituje svjetlost u određenom smjeru, za razliku od ostalih sijalica, koje emituju svjetlost i toplotu u svim smjerovima. To znači da LED rasvjeta može učinkovitije koristiti svjetlo i energiju u mnoštvu aplikacija.

Toplota

Sijalice sa užarenom niti proizvode svjetlost pomoću električne energije za zagrijavanje metalne niti dok ne postane “bijelo” vruća. To rezulttuje time da sijalice sa užarenom niti oslobađaju 90% svoje energije u obliku toplote. LED diode koriste utore za toplotu kako bi apsorbovali toplotu koju proizvodi LED i raspršili je u okruženje. Time se sprječava pregrijavanje LED rasvjete. Ali što je veća temperatura na kojoj se koriste LED diode, svjetlo će brže degradirati, te će korisni vijek biti kraći. S druge strane, obične sijalice se jako zagrijavaju i time predstavljaju rizik.

Dizajn

S obzirom na to da su LED diode malene veličinom, to dopušta mnoge opcije kada se radi o dizajnu. Iako postoje mnoge LED sijalice koje su u obliku običnih sijalica, LED rasvjeta može se napraviti u više oblika i postaviti praktično bilo gdje.

Kada je dobro dizajnirana, LED rasvjeta je učinkovitija, svestrana, i traje duže.

Riječ, dvije o pojmovima...

Solarne svjetiljke imaju različite karakteristike te je dobra ideja posvetiti neko vrijeme proučavanju tehničkih elemenata i odabrati prema vlastitim potrebama. 

Intenzitet svjetlosti važan je faktor, a mjeri se u lumenima i predstavlja nivo jačine svjetlosti. Za uske prostore preporučuju se lampe nižeg intenziteta svjetlosti. Uski prolazi ili mali ukrasni prostori vrta ili bašte mogu se dobro osvijetliti bez ulaganja u solarne lampe visokog intenziteta. Ako želite osvijetliti veće prostore, poput dvorišta ili bazena, najbolje je odabrati lampe većeg intenziteta. One će imati bolju pokrivenost te ćete se uz njih moći bez problema baviti svojim omiljenm aktivnostima i po noći. 

Baterije su, također, važna stavka kod odabira rasvjete. Velikom broju njih možete mijenjati baterije, što im produžuje upotrebu pa možete u njima duže uživati​.

Pokrivenost je područje koje solarna rasvjeta može osvjetliti. Ako želite prostor s difuznom svjetlošću, postoji rasvjeta koja pokriva male površine od nekoliko centimetara, ali postoje i ona koja pokriva i do 15 metara.